20 Dec In Marokko is volop werk

In Marokko is volop werk

Marokkaanse Nederlanders vinden hier maar moeilijk werk. Sommigen zoeken daarom een baan bij Europese bedrijven die in Marokko zijn gevestigd. Op bezoek bij een Nederlands callcenter in Casablanca. „Als ik op mijn werk de telefoon opneem, heet ik Sophie Vermeer.

Gerbert van der Aa – 20 december 2016 om 14:45

In Marokko zijn ongeveer twintig Nederlandstalige callcenters. Er werken in totaal zo’n 700 mensen, vooral jonge Nederlandse Marokkanen.Foto’s Tom van der Leij

‘Hee schatje”, roept Zakaria Ouarigly (35) in het Nederlands tegen een vrouwelijke collega. „Hoe gaat het?” Voor de deur van callcenter Cbis, in de Marokkaanse metropool Casablanca, staat de personeelsmanager een sigaretje te roken met andere Marokkaanse-Nederlanders. Allemaal zijn ze recent vanuit Nederland naar Marokko verhuisd. „Er is hier volop werk”, zegt Ouarigly, die zelf bijna drie jaar geleden terugkeerde. „En je kunt hier fantastisch stappen. Ik heb nog geen moment spijt gehad.”

Cbis, dat onder meer de klantenservice doet voor telecombedrijven in Nederland, is gevestigd in een modern kantoorgebouw. Voorzien van headsets zitten zo’n 250 mensen achter computerschermen, zowel mannen als vrouwen, met en zonder hoofddoek. Behalve een Nederlandse afdeling, waar 70 mensen werken, heeft Cbis Spaanse, Franse, Engelse, Duitse en Belgische afdelingen. „De salarissen en andere kosten zijn hier aanzienlijk lager dan in Europa”, legt Ouarigly uit. „En de Marokkaanse economie is booming.”

Steeds meer Europese bedrijven vestigen hun klantenservice of verkoopafdeling in Marokko. Verspreid over het hele land zijn alleen al zo’n twintig verschillende Nederlandstalige callcenters, waar in totaal zo’n 700 mensen werken. Het personeel bestaat vooral uit jonge Marokkaanse Nederlanders. Terwijl geweld en economische malaise de rest van Noord-Afrika teisteren, is Marokko een baken van rust. De economie groeit al een decennium met gemiddeld meer dan vier procent per jaar.

 

Lees het artikel verder https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/20/in-marokko-is-volop-werk-5851807-a1537582#1 Werken in Marokko